Croația » Regiuni

Šibenik
gallery thumbnail
Šibenik este un oraș în cantonul Šibenik-Knin, Croația, având o populație de 46.332 de locuitori (2011). Biserica principală din oraș, Catedrala Sf. Iacob, este din anul 2000 pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Conform recensământului din 2011, orașul Šibenik avea 46.332 de locuitori. Din punct de vedere etnic, majoritatea locuitorilor (94,62%) erau croați, cu o minoritate de sârbi (3,1%). Apartenența etnică nu este cunoscută în cazul a 0,44% din locuitori.[1] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor (88,15%) erau catolici, existând și minorități de persoane fără religie și atei (4,5%) și ortodocși (3,07%). Pentru 2,26% din locuitori nu este cunoscută apartenența confesională.
Baska
gallery thumbnail
Baška este o comună în cantonul Primorje-Gorski kotar, Croația, având o populație de 1.674 de locuitori (2011). Conform recensământului din 2011, comuna Baška avea 1.674 de locuitori. Din punct de vedere etnic, majoritatea locuitorilor (92,47%) erau croați, existând și minorități de albanezi (2,27%), sârbi (1,14%) și afiliați regional (1,02%). Apartenența etnică nu este cunoscută în cazul a 0,48% din locuitori.[1] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor (88,83%) erau catolici, existând și minorități de persoane fără religie și atei (3,29%), musulmani (2,33%) și ortodocși (1,55%). Pentru 2,33% din locuitori nu este cunoscută apartenența confesională.[2]
Cavtat
gallery thumbnail
rasul port, situat la 20 km de Dubrovnik intre doua peninsule, este centrul cultural al litoralului de sud din Croatia. Cel mai sudic oras al Croatiei, Cavtat, este un mic orasel (circa 1.500 loc) ce abunda de verdeata, stradute romantice si terase de la care puteti adira spectaculosul apus de soare deasupra portului turistic. Cavtat beneficiaza de multiple evenimente culturale in perioada estivala, majoritare fiind concertele. Cavtat face parte din Riviera Dubrovnik iar orasul este deosebit de atractiv datorita vegetatie mediteraneene luxuriante, orasul beneficiind si de o lunga si frumoasa zona de promenada (circa 7 km.) strajuita de frumosii copaci de pin. Evenimentele culturale si artistice, romantismul orasului si bunele conditii de cazare sunt motivele pentru care Cavtat atrage anual peste 80.000 de turisti si oameni de afaceri in vizita In Dalmatia de Sud puteti vedea si cea mai mare si mai crestata delta din Croatia – delta raului Neretva, din apropierea orasului, rau care prin valea sa roditoare influenteaza in mod direct dezvoltarea acestei regiuni.
Conavle
gallery thumbnail
Conform recensământului din 2011, comuna Konavle avea 8.577 de locuitori. Din punct de vedere etnic, majoritatea locuitorilor (97,09%) erau croați. Apartenența etnică nu este cunoscută în cazul a 0,14% din locuitori.[1] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor (95,95%) erau catolici. Pentru 0,99% din locuitori nu este cunoscută apartenența confesională.
Crikvenica
gallery thumbnail
Crikvenica este un oras asezat pe coasta Vinodolski in Croatia, la gura de varsare a izvorului Dubracine, si este situat la doar treizeci de mile departare de Rijeka, oras asezat intre munte si mare ce se intinde pe o distanta de aproximativ 15km si o latime de 2km, taiat din loc in loc de rauri repezi pline de pesti care coborau din munti. Din punct de vedere turistic Crikvenica este aşezată într-o locaţie interesantă, fiind pe de o parte foarte aproape de cele mai frumoase insule din zona Kvarner precum Krk şi Rab, iar pe de altă parte de asemenea la fel de aproape de Lika, anume Parcul Natural din Velebitul de Nord şi puţin mai departe de preafrumoasele Lacuri Plitvice.
Dramalj
gallery thumbnail
Dramalj este o statiune in expansiune.Dramalj si Crikvenica sunt legate printr-o promenada ideala pentru plimbari pe jos, cu rolele, cu bicicleta. Dramalj se întinde tot drumul la peninsula Kačjak . Este caracterizat prin - o clima blanda mediteranean , vegetație luxuriantă , o mare de limpede cristal și o abundență de ore de soare pe tot parcursul anului . Cazarea este asigurată în numeroase vile private, proprietăți nou construite și apartamente private, case de vacanta si hoteluri . Dramalj are mai multe plaje bine întreținute echipate cu diverse facilități ( unele dintre aceste plaje au câștigat premii pentru cele mai bune din Croația ) , și o gamă de locuri de divertisment și evenimente culturale , cum ar fi Carnavalul de vară .
Dubrovnik
gallery thumbnail
Dubrovnik este una dintre cele mai frumoase statiuni ale Croatiei, fiind cunoscuta si sub numele de "Perla Adriaticii". Statiunea Dubrovnik este situata in sudul Croatiei si are o istorie fascinanta, ce atrage anual mii de turisti. Cele mai admirate obiective turistice din Dubrovnik sunt: zidurile si fortarele vechiului oras (sunt incluse in patrimoniul UNESCO din 1979), Fantana marelui Onofrio, Cetatea Minceta, Cetatea Bokar, Catedrala Dubrovnik, Columna lui Orlando, Palatul Sponza, Palatul Rectorului, Bell Tower si Biserica St. Blaise. Bucataria croata este extrem de apreciata de turistii straini. Chiar daca se bazeaza pe mancaruri grase, picante, cu ierburi sau diferite tipuri de carne, este un adevarat rasfat culinar ce nu trebuie ratat. Cele mai bune restaurante si taverne le veti gasi in partea veche a orasului, Stati Grad, unde veti gasi o mare varietate de preparate traditionale. Cele mai populare sunt: aperitivele cu slanina afumata si branza de oaie, burek (o placinta preparata din mai multe straturi de carne sau branza), anistra od bobica (o supa preparata din boabe de fasole uscata si din boabe noi de porumb) si struki (gogosi cu branza, prajite in ulei). Pentru ca Dubrovnik este un oras-port, preparatele pe baza de peste, fructe de mare sau crustacee au mare cautare datorita retetelor traditionale. De la mesele imbelsugate ale croatilor nu poate lipsi desertul. Cele mai cunoscut este rozata (o delicioasa crema de caramel). Cu toate ca este celebru pentru povestile de istorie spuse de cladirile si monumentele din centrul vechi al orasului, statiunea Dubrovnik s-a adaptat usor noilor tendinte de viata, pastrandu-si farmecul din secolele trecute.
Insula Hvar
gallery thumbnail
Hvar este un oras port in Croatia, apartinand judetului Split-Dalmatia, aflat pe insula Hvar (a patra insula ca intindere si a doua ca lungime din arhipelagul dalmatian) din Marea Adriatica. Orasul, situat in partea de vest a insulei, este centrul administrativ al acesteia si are o populatie aproximativ 4.000 de locuitori. Orasul Hvar are o istorie lunga si distinsa, ca centru de comert si cultura in Marea Adriatica. A fost o comuna independenta in cadrul Imperiului Venetian intre secolele al XIII-lea si al XVIII-lea si, in acelasi timp, o importanta baza navala. Viata culturala a prosperat aici de timpuriu, Hvar gazduind unul dintre cele mai vechi teatre din Europa, deschis in 1612. Pereti vechi de sapte secole inca pot fi observati, la fel ca multe dintre cladirile publice si case de nobili din secolele 15 – 17. Incepand din secolul al XIX-lea, portul Hvar nu mai este o baza militara, motiv pentru care Societatea Igienica a Hvar (Higijeničko u društvo Hvaru) a preluat fraiele economiei orasului, orientand-o intr-o noua directie - turismul. Astazi, orasul are o varietate de hoteluri, galerii, muzee si expozitii. Printre acestea se numara Arsenal, Loggia, Institutul Croat si Muzeul Patrimoniului, ce gazduiesc colectii de arta si arheologice. Portul Hvar, situat intr-un golf natural pitoresc si protejat in sud de lantul de insule Pakleni Otoci, este un paradis pentru barci pe tot parcursul anului. Portul este popular pentru iahturi ce navigheaza in Marea Adriatica si imprejurimi, in special in lunile de vara. Exista servicii regulate de feribot din port cu destinatia Split, Brač, Korčula, Lastovo sau Vis.
Insula Krk
gallery thumbnail
Insula Krk - cea mai mare insulă din Croaţia, aşezată în golful Kvarner şi este legată din anul 1980 de partea continentală prin podul Krk. Pe insula Krk se află şi aeroportul din Rijeka, ceea ce face ca accesul pe insula Krk să se facă foarte uşor. Dintre locurile, oraşele şi aşezările de pe insula Krk, le enumerăm pe cele unde vă puteţi rezerva cazare pentru sejururi şi vacanţe în numeroasele hoteluri de pe Krk, apartamente private şi case de vacanţă, precum şi în anexele portului de ambarcaţiuni din Omišlje. *Baška este un mic orăşel turistic situat intr-un golf uşor pe coasta de sud-est al insulei Krk, 19 km de oraşul Krk. Incojurată de vii si plantaţii de măslini cu panorama spre insula Prvić, Baška a devenit una dintre cele mai căutate destinaţii in Kvarner. Este cunoscută pentru 2 km de plajă de pietriş, mare curată şi frumuseţea naturii. Plajele în Baška ofera diferite amenajări turistice şi recreative fiind potrivite pentru familiile cu copii cît şi pentru amatorii de sport. În apropierea plajei se află majoritatea hotelelor şi apartamentelor. *Krk - localitatea cu acelaşi nume, înconjurată de ziduri din epoca romană şi bogată în străduţe strâmte tipice din acea perioadă, precum şi în moşteniri culturale. *Omišalj - o altă localitate culturalo-istorică interesantă din punct de vedere turistic de pe insula Krk, aşezată în partea de nord-vest a insulei Krk care sărbătoreşte şi 100 de ani de turism în Omišlje. Accesul în Omišalj se face uşor, respectiv, în partea de nord a sa este podul care leagă insula Krk de partea continentală, fiind foarte aproape şi de aeroportul din Rijeka.
Makarska
gallery thumbnail
Makarska, un orăşel simpatic din Dalmaţia de Sud, aşezat la poalele minunatei văi a muntelui Biokovo, unul dintre oraşele cu cea mai curată mare la Mediteraneană, este un centru turistic important pe riviera Makarska care se întinde de la Brelo la Gradac. Makarska este riviera plajelor lungi şi însorite, riviera unui ţărm foarte frumos, cu mare şi soare, pe care vara dalmatină o transformă într-o rivieră caldă şi de neuitat. Activitatea pe plaje in lunile iulie si august este deosebit de intensa, insa lunile mai, iunie si septembrie sunt mai linistite. Makarska este mărginit de unul dintre cei mai frumoşi munţi, şi anume muntele Biokovo, un parc natural protejat şi canionul râului sălbatic Cetina. În Makarska toate sunt într-un fel sau altul legate de mare, astfel că în Makarska există Muzeul scoicii în Mănăstirea Franciscană, unde se află şi o colecţie de scoici din întreaga lume, cunoscută în întreaga lume. Un farmec anume este dat oraşului Makarska şi de Nopţile Pescăreşti, respectiv petreceri de vară dalmatine, şi de Jazz festival care de asemenea se ţine în Makarska în lunile de vară.
Podgora
gallery thumbnail
Primošten
gallery thumbnail
Primošten este o comună în cantonul Šibenik-Knin, Croația, având o populație de 2.828 de locuitori (2011). Conform recensământului din 2011, comuna Primošten avea 2.828 de locuitori. Din punct de vedere etnic, majoritatea locuitorilor (96,39%) erau croați. Apartenența etnică nu este cunoscută în cazul a 1,56% din locuitori.[1] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor (93,74%) erau catolici, cu o minoritate de persoane fără religie și atei (2,23%). Pentru 2,62% din locuitori nu este cunoscută apartenența confesională.
Slano
gallery thumbnail
lano (Islana in Italian) is a village in southern Croatia with a small harbour in the bay of the same name. It is located 27 km northwest of Dubrovnik. Farming, olive-growing, viniculture, fruit-growing, tobacco, herbs (sage, laurel), fishing and tourism are the main occupations. Slano lies on the main coastal road (M2, E65). Yachts can anchor in the small protected Banja cove and an anchoring-ground for larger yachts lies off the entrance to the cove, to the southwest of Cape Gornji. The area of Slano was already populated in the prehistoric period (ruins of a hill-fort and tumuli on the nearby hills) and in ancient times (a Roman castrum on the hill Gradina; early Christian sarcophagi, today exhibited in front of the Franciscan church).[1] In 1399, Slano fell under the rule of the Republic of Ragusa; once the duke's seat (duke's palace, reconstructed at the end of the 19th century). The summer villa of the Ohmučević family is situated in the vicinity. franciscan church in Slano The present Franciscan church was built in the 16th century; the main altar is adorned with a polyptych by Lovro Dobričević. The parish church of Saint Blaise from 1407 was reconstructed in the Baroque period. The churches of the Annunciation and of St. Peter, both dating back to the 13th century, are located in Banja.
Trogir
gallery thumbnail
Trogir este un oraș în cantonul Split-Dalmația, Croația, având o populație de 13.192 de locuitori (2011). Conform recensământului din 2011, orașul Trogir avea 13.192 de locuitori. Din punct de vedere etnic, majoritatea locuitorilor (96,99%) erau croați. Apartenența etnică nu este cunoscută în cazul a 0,17% din locuitori.[1] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor (91,56%) erau catolici, cu o minoritate de persoane fără religie și atei (3,41%). Pentru 2,27% din locuitori nu este cunoscută apartenența confesională.[2]
Trpanj
gallery thumbnail
Conform recensământului din 2011, comuna Trpanj avea 721 de locuitori. Din punct de vedere etnic, majoritatea locuitorilor (93,9%) erau croați, existând și minorități de bosniaci (1,53%) și sârbi (1,11%). Apartenența etnică nu este cunoscută în cazul a 1,66% din locuitori.[1] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor (88,9%) erau catolici, existând și minorități de persoane fără religie și atei (2,5%), musulmani (1,66%) și ortodocși (1,39%). Pentru 4,3% din locuitori nu este cunoscută apartenența confesională
Zadar
gallery thumbnail
Conform recensământului din 2011, orașul Zadar avea 75.062 de locuitori. Din punct de vedere etnic, majoritatea locuitorilor (94,15%) erau croați, cu o minoritate de sârbi (2,89%). Apartenența etnică nu este cunoscută în cazul a 0,53% din locuitori.[1] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor (88,56%) erau catolici, existând și minorități de persoane fără religie și atei (3,91%) și ortodocși (2,79%). Pentru 2,34% din locuitori nu este cunoscută apartenența confesională За́дар (хорв. Zadar), Зара (итал. Zara, лат. Iadera) — город в Хорватии, один из важнейших исторических центров Далмации, кафедра Задарской архиепархии. Находится в центральной части побережья Адриатики, центр жупании Задар. Население — 72 718 чел. (2006). Город расположен по берегам густо изрезанного бухтами Адриатического побережья. Старый город Задара, имеющий большую культурно-историческую ценность, находится в границах римского города. Население города занято в туристическом сервисе, торговле, пищевой промышленности, рыболовстве и рыбопереработке, машиностроении, кораблестроении. Задарский Университет был основан в 1396 г. и является одним из старейших в Хорватии. В непосредственной близости от города расположены три национальных парка — Корнаты, Пакленица и Северный Велебит.
Prognoza meteo
Curs valutar